The site includes the fishery, a tranquil man-made loch for members-only private fishing. A new dwelling was proposed on the banks, designed to cantilever over the water to integrate the house, the water, and the views as fully as possible.

The water was drained from the loch, piles were driven 20m down to bedrock. In-situ reinforced ground-beams connect the grid of piles to form the foundations of the house.

Engineered joists, one block spine wall (to support the cantilevered stair) and minimal steelwork form the structural skeleton beneath the timber kit.

The view from the Kitchen through to the Family Room is filtered by the Aquarium and echoing the fish in the loch beyond. The cantilevered structural glass stair hovers magically above the colour changing LED lights.

Finishing touches include a 3m wide aquarium (which weighed 5 metric tonnes and has its own dedicated pile beneath it), Brazilian Walnut flooring, a glass balcony over the main lounge, polished engineered stone worktops in the Kitchen.


Loch House Stirlingshire RESIDENTIAL CLIENT Private Individual DETAILS Housing VALUE £ 650k