Shandon Argyll & Bute RESIDENTIAL CLIENT Private Individual DETAILS Housing VALUE Undisclosed

Our task was to modernise and deliver a minimalist yet striking design, enhancing the virtues of the original house concept and opening spaces as required to meet modern expectations and energy standards and, to create a dynamic architecture, we added a new 'Gallery Pod' extending from the Entrance in the upper wing, passing over the lower wing as a dramatic cantilevered panoramic viewing platform.


Other Notable Design features:

Doors are all handmade with veneered pattern representing the 'H' pattern of the house plan. Some are full height sliding panels for open-plan flexibility.


Open-plan Lounge / Dining / Kitchen space on the lower wing with floor to ceiling glazing onto an external concrete platt allows visual connection into the gardens, Gareloch view and mountains beyond.


New suspended chimney breast hangs over a polished concrete hearth as a foil to the horizontal layers.


The Kitchen/Breakfast space has a 4m long boomerang-shaped island in purple glass.


The house has low energy LED lights throughout with concealed feature lighting integrated into ceilings.


The entrance composition has strong Japanese notes, in a broadly symmetrical arrangement, with relief panels either side  framed within a bold dark grey render band.

This project is a refurbishment of a 1970's house, on the hillside at Shandon Rhu, overlooking the Gareloch.


The existing house is timber frame construction (no insulation) and a warm brown brick finish.

The teak window frames were structural and supported the hand-made shallow trusses, with concrete tile finish.

The 'H' plan design consists of two single storey wings  positioned one above the other on the hillside, allowing both wings to enjoy views of the Gareloch.

External steps and platts are detailed with recessed plinths to appear to float.


Textured 'cast concrete effect' panels are our unique design and original manufacture using a (virtually indestructible) resin concrete and like the doors, the pattern echoes the plan of the house.